Siirry pääsisältöön

Jätteiden lajittelu helpottuu pis­te­kir­joi­tuk­sen avulla

On tärkeää, että näkövammainenkin henkilö voi lajitella oikein

Pirkanmaan Jätehuollon tiedote.

Pirkanmaan Jätehuolto ja Tampereen seudun Näkövammaiset aloittavat yhteistyössä kokeilun, jossa jäteastioita merkitään pistekirjoituksella. Näin lajittelu helpottuu sokeille ja heikkonäköisille, jotka eivät pysty lukemaan jäteastioiden nykyisiä tarroja.

– On tärkeää, että näkövammainenkin henkilö voi lajitella oikein, nyt kun jätteiden lajittelua koskeva lainsäädäntö on muuttunut ja tiukentunut, toteaa näkövammaistyön koordinaattori Saara Ahlroth Tampereen seudun Näkövammaiset ry:stä.

– Suurin osa meistä ihmisistä toivoo, että kierrätys toteutuu tarkoituksenmukaisesti.

Idea jäteastioiden pistemerkinnöistä tuli Tampereen seudun Näkövammaisten jäseneltä, jonka jälkeen yhdistyksen puheenjohtaja ja esteettömyystyöryhmä alkoivat selvittämään asiaa Pirkanmaan Jätehuollon kanssa.

Kokeilua varten kartoitettiin kiinteistöjä, joissa kylteille on tarvetta. Pistekirjoituksella tehdyt jätelajimerkinnät tulevat yhteensä yhdeksän kiinteistön jäteastioihin Tampereelle, Nokialle ja Mänttä-Vilppulaan. Laatat kiinnitetään astioihin viikolla 24.

Opastelaattojen parhaaksi sijainniksi osoittautui testaamisen ja harkinnan jälkeen jäteastioiden kannet. Kokeilussa kerätään kiinteistöjen asukkailta kokemuksia pistekirjoituslaattojen toimivuudesta ja selvitetään myös esimerkiksi talvisten sääolosuhteiden vaikutuksia laattojen luettavuuteen.

Kartonkipakkausten, biojätteen ja sekajätteen opastelaatat pistekirjoituksella. Taustalla keltaisia orvokkeja.
Kartonkipakkausten, biojätteen ja sekajätteen pistekirjoitusmerkinnät