Siirry pääsisältöön

Nä­kö­vam­mai­sen koh­taa­mi­nen

Voit tarjota rohkeasti apua kohdatessasi näkövammaisen henkilön. Tervehdi ja kerro nimesi. Tarvittaessa kosketa kevyesti käsivartta.
etualalla henkilö, jolla on takissa näkövammaismerkki ja hänen olkapäällä on avustajan käsi

Tällä sivulla

Saatat tunnistaa näkövammaisen henkilön sinivalkoisesta näkövammaismerkistä, valkoisesta kepistä tai opaskoirasta. Kaikki eivät kuitenkaan käytä näitä.

Puhu aina suoraan näkövammaiselle henkilölle, älä esimerkiksi hänen saattajalleen tai opaskoiralle. Kerro nimesi. Väkijoukossa voit koskettaa kevyesti näkövammaisen henkilön olkapäätä tai käsivartta, jotta hän tietää sinun puhuvan juuri hänelle.

Voit tarjota apua vaikkapa jonotus- tai asiointitilanteissa. Näkövammainen henkilö kertoo, ellei hän halua tai tarvitse apua.

Neuvoessasi esimerkiksi suuntia käytä mahdollisimman täsmällisiä ilmauksia. Opastaessa tarjoa näkövammaiselle ihmiselle kyynärvartesi ja kulje hänen edellään.

Hyvää palvelua kaikille

Jokainen palvelutyötä tekevä kohtaa toisinaan näkövammaisia asiakkaita. Tervehdi näissä tilanteissa aina ääneen. Ojenna tuotteet suoraan käteen, jos mahdollista. Kuvaile sanallisesti asioita, joita näkövammainen asiakas ei pysty toteamaan tunnustelemalla.

Ojenna vaihtorahat tai maksukortti suoraan käteen.

Lue lisää Näkövammaisten liiton sivuilta näkövammaisen henkilön kohtaamisesta- Ulkoinen linkki.

Koulutusta ja infotilaisuuksia

Järjestämme koulutuksia ja infotilaisuuksia opiskelijoille, eri ammattiryhmille tai vaikkapa ikäihmisille näkövammaisuuteen liittyvistä asioista. Esittelemme mm. näön apuvälineitä sekä kerromme opastamisesta ja kohtaamisesta. Mukana voi olla myös kokemustoimijamme- Ulkoinen linkki kertomassa omaa tarinaansa. Voimme toteuttaa koulutukset myös Teams-etäyhteydellä. 

Lisätiedot ja koulutuspyynnöt: näkövammaistyön koordinaattori Saara Ahlroth  saara.ahlroth@tsnv.fi ja 044 705 4438.