Van­hus­ten­viik­ko kannustaa hakemaan voimaa luonnosta

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko on Vanhustenviikko, jota tänä vuonna vietetään teemalla "Luonto antaa voimaa".

Vinkit luonnossa liikkumiseen

Luontoliikunta sopii mainiosti myös näkövammaisille ihmisille. Lähde siis luontoon! Syksyinen metsä tai puisto piristää mieltä.

  1. Luonto tarjoaa iloa monille aisteille. Pysähdy, kuuntele ja aisti. Koe ilman puhtaus ja raikkaus, kuule virtaavan veden solina, pehmeän tuulen humina ja lintujen laulu. Luonnolla on ihmismielelle eheyttävä vaikutus.
  2. Pienestäkin happihyppelystä on hyötyä niin keholle kuin mielelle. Tutussa ympäristössä liikkuminen on helppoa, joten kierrä päivittäin edes kortteli tai lähipuisto.
  3. Kun reitin valitsee oikein, voi luonnosta nauttia ihan jokainen. Tiedustele oman kuntasi esteettömistä luontoliikuntapaikoista suoraan kunnalta tai omasta näkövammaisyhdistyksestäsi.
  4. Pelottaako ulkona liikkuminen? Tiedustele liikkumistaidon ohjausta keskussairaalan näkövammaisten kuntoutusohjaajalta- Ulkoinen linkki.
  5. Kaipaatko seuraa luontoon? Näkövammainen ihminen tarvitsee luontoon usein oppaan, avustajan, peesarin, joka kertoo, mitä tehdään ja mihin astutaan. Kysy alueesi oikeuksienvalvonnan asiantuntijalta- Ulkoinen linkki mahdollisuuksistasi hakea henkilökohtaista apua. Vapaaehtoisia luontokavereita voi löytyä esimerkiksi Näkövammaisten ja näkevien luontoretkeilijöiden kohtaamispaikka -Facebook-ryhmästä- Ulkoinen linkki.

Vanhustenviikko

Nyt vietetään valtakunnallista Vanhustenviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna "Luonto antaa voimaa".

#LuontoAntaaVoimaa #Vanhustenviikko

Näkövammaisista suurin osa iäkkäitä

Suomessa on arviolta 55 000 näkövammaista ihmistä. Uusista näkövammarekisteriin- Ulkoinen linkki rekisteröidyistä näkövammaisista ihmisistä jo lähes 90 % on 65 vuotta täyttäneitä. Iäkkäiden näkövammaisten määrän kasvu liittyy vahvasti väestön ikääntymiseen.

Näkövammaisten liiton asiantuntijat vastaavat kaikenikäisten näkövammaisten ja läheisten kysymyksiin. Iäkkäiden sosiaaliturvaan ja palveluihin on erikoistunut vanhustyön asiantuntija Sanna Piuva, jonka tavoitat osoitteesta sanna.piuva@nkl.fi.

Lue luontoliikunnasta


Sivu päivitetty