Näkövammaistaitoja henkilökohtaisille avustajille

Tarja Pesonen on jo pitkän linjan näkövammaistyötä tehnyt avustaja. Kuvassa hän hymyilee kurssikaverilleen, joka yritää saada selvää kurssin ohjelmasta simulatiolasit päässään.

Tarja Pesonen on jo pitkän linjan näkövammaistyötä tehnyt avustaja. Kuvassa hän hymyilee kurssikaverilleen, joka yritää saada selvää kurssin ohjelmasta simulatiolasit päässään.

Tampereen seudun Näkövammaiset ry:n Kuninkaankadun kerhohuoneella käy jo iloinen porina, kun astun sisään huoneeseen. Tilassa on alkamassa henkilökohtaisten avustajien koulutus ja paikalla on 10 kurssilaista ja yhdistyksen omaa porukkaa.

Lempääläläinen avustaja Tarja Pesonen on työskennellyt näkövammaisen henkilön kanssa jo yli kymmenen vuotta. Hän kertoo perehtyneensä näkövammaistaitoihin vierailemalla mm. Lempäälässä näkövammaisten kerhossa. Siellä hän sai kysellä näkövammaisilta heidän toiveitaan arjessa avustamisesta. Pesonen kuvaakin itseään naureskellen "melko perusteelliseksi tiedonhakijaksi".

Lisäksi Tarja Pesonen on käynyt useaan otteeseen yhdistyksen vuosittain järjestämässä henkilökohtaisten avustajien koulutuksessa. Hänen mukaansa koulutuksissa on mukava tavata muita avustajia ja saada uutta intoa ja motivaatiota työhön. "Ja aina oppii jotain uutta, ei kai tässä työssä voi milloinkaan tulla täysin valmiiksi" Pesonen lisää.

Tarja Pesonen lisää vielä, että hän kaipaisi avustajana lisää tietoa digitaalisten laitteiden käytöstä apuvälineillä. Hän kertoo, ettei välttämättä osaa auttaa asiakasta, jos hän kaipaisi apua esimerkiksi eleillä toimivan älypuhelimen käytössä.

Yhdistyksen henkilökohtaisille avustajille järjestämässä koulutuksessa olivat mukana puhumassa yhdistyksen palveluohjaaja Anna-Mari Tuominen, Näkövammaisten Liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntija Olli-Pekka Rättäri, henkilökohtaisen avustajan työnantajan roolissa Arto Kurvinen ja avustajan roolissa Leena Kurkioja.

Tilaisuuden avannut, yhdistyksen aktiivitoimija, Annami Poivaara lausui kuulijoille mieleenpainuvat tervetuliais-sanat: "Me arvostamme kovasti työtänne näkövammaisen avustajana, toivottavasti tekin arvostatte työtänne."

Teksti ja kuvat: Maija Borén